Şairlerimizin Tarihi Nitelik Taşıyan Evleri

sairlerimizin-tarihi-nitelik-tasiyan-evleri

Sait Faik, Necati Cumalı, Rıfat Ilgaz gibi türk edebiyatının çok değerleri edebiyatçı ve sanatçılarının tarihi değeri olan ve müzeleştirilen bir kaç evini derledik.


1. Sait Faik Abasıyanık (1906 – 1954),

 


Sait Faik, hem geleneksel Türk hikayesini modernist bir çizgiye taşıması hem de kendinden sonraki yazarları etkilemesi açısından Cumhuriyet dönemi Türk hikayeciliğinin önemli isimlerindendir. 1939 yılında babasının ölümü üzerine, kışları Şişli’de, yazları Burgazada’da yaşamaya başlayan Sait Faik Abasıyanık, yaşamının özellikle son 10 yılını adada geçirir ve ada günlerinden geriye ölümsüz eserlerden oluşan paha biçilmez bir miras bırakır.

 


 
sait faik muzesi

Sait Faik Abasıyanık Müzesi, ilk olarak 22 Ağustos 1959 tarihinde açılır. 1964 yılından bu yana Darüşşafaka Cemiyeti’nin sorumluğunda olan müzede,bugüne kadar gün yüzüne çıkarılmamış kıymetli eşyaları,tarihi değeri bir hayli büyük olan yazıları,toz yutmuş kitapları,el yazısı mektupları ve daha bir çok eseri sergilenmektedir.

2. Tevfik Fikret (1867 – 1915), Aşiyan

 

 


Baskısı dönemde yaşamış ve tamamen bağımsızlık savaşı vermiş olan şair  Tevfik Fikret, şehirden uzak, tabiatla iç içe olması ve öğretmenlik yaptığı Robert Kolej’e yakınlığı nedeniyle; Aşiyan’daki evin yapımına 1905’te başlar. Tevfik Fikret’in kendisi tarafından projesi çizilmiş evin inşaatı 1906’da tamamlanır. Fikret, Aşiyan’da eşi Nazime Fikret ile 1915’e kadar yaşar.


asiyan muzesi

 

1945’te Edebiyat-ı Cedide Müzesi olarak açılan Aşiyan, Recaizade Mahmud Ekrem, Ali Ekrem Bolayır, Namık Kemal, Abdülhak Hamit Tarhan, Nigâr Hanım’a ait fotoğraf ve kitapları da bünyesinde barındırır. Ayrıca Tevfik Fikret’in natürmortları ve Abdülmecid Efendi’nin Fikret’in Sis şiirinden etkilenerek yaptığı tablo müzenin önemli eserlerinden. Kendi vasiyeti üzerine mezarı evinin bahçesine taşınmıştır ve ziyaret edebilmekte mümkündür.Bir edebiyatçıyı anmak istiyorsanız mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden bir tanesidir.

 

3. Hüseyin Rahmi Gürpınar (1864 – 1944), Heybeliada

Edebiyat-ı Cedide dönemi önemli bağımsız yazarlarından, roman ve öykü yazarı olmasının yanında natüralizmin de en önemli temsilcilerinden olan Hüseyin Rahmi, Heybeliada’daki evinde 1912-1944 yılları arasında 32 yıl boyunca yaşar ve hayatının son dönemini burada geçirir. 2000 yılında müze olarak kullanılmasına izin verilmiştir.

huseyin rahmi gurpinar evi

 

Heybeliada’da denize hakim bir tepede bulunan müzede, aralarında Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın kendi yaptığı el işlerinin (dantel) de bulunduğu eşyalar, kitaplar, gazete arşivi, tablolar, fotoğraflar sergilenir. 2016 yılında başlatılan müze yenileme çalışması sonrası ziyaretçilere kapatılmıştır ve halen çalışmalar devam etmektedir.Bizde tarihi değeri çok büyük olan snatçımızın en güzel eserlerini ziyaret edebilmek adına açılmasını sabırsızlıkla bekliyoruz.

Yorum Yap

Yorumlar